Bijna overal komt stucwerk voor. Stucwerk wordt toegepast als basislaag voor verdere afwerking, maar kan ook zelf een decoratieve functie hebben.

Stucen is niet gemakkelijk, maar als u een beetje handig bent, kunt u zelf een aardig stukje vakwerk afleveren. In deze klusbeschrijving geven we de informatie over het stucen van wand en plafond.

Inhoud van de pagina

Voorbereiding

Voordat we kunnen beginnen met stucen hebben we de juiste gereedschappen en materialen nodig,

hier volgt een overzicht van de benodigde gereedschappen;

Maak de muur schoon en stofvrij en behandel hem eventueel voor met een voorbehandelingsmiddel. Voor een gladde wand heeft u een ander soort voorbehandelingsmiddel nodig dan voor een ruwe. Voorbehandelen is vooral nodig bij niet of zwak zuigende ondergronden zoals beton en bij onregelmatig zuigende muren, zoals een wand van gasbetonblokken of metselwerk van verschillende soorten steen.

Welk voorstrijk middel u nodig heeft voor het stucen, kunt u vinden onder het kopje ”Voorstrijk” rechtsboven.

Maak een beetje gips aan en breng daarmee een aantal stuc- geleiderprofielen van gelijke dikte verticaal aan op de muur, op een onderlinge afstand van ongeveer 1,5 m. De onderlinge afstand is afhankelijk van de lengte van de rei (een rei is een lat of aluminium balk die recht is). Zorg ervoor dat de profielen waterpas staan.

Als de muur een uitwendige hoek heeft, is het verstandig daar hoekprofielen tegenaan te zetten. Zo voorkomt u dat de hoek later beschadigd raakt. U bevestigt de hoekprofielen met een paar dotten gips. Laat ze goed aan drogen voordat u verder gaat met de volgende stap.

Stucen

Nadat u de hierboven staande heeft gelezen en afgerond, gaan we beginnen met stucen. Het zelf stucen wordt toegepast als basislaag voor verdere afwerking, maar kan ook een decoratieve functie hebben. Lees deze handleiding zorgvuldig door.

Gipsmortel

Maak het gips aan waarmee u de muur gaat stucen. U heeft keus uit verschillende gipsmortel. Rotband, Goldband enz, lees onder het kopje ”Gips mortel” welk product geschikt is voor uw klus. Gooi eerst koud leidingwater in een schone kuip of emmer. Voeg daar losjes een beetje gips bij en laat het even bezinken. Herhaal dit totdat er een soort eilandje van gips in het water ontstaat. Dan heeft u de juiste verhouding. Meng het geheel bij voorkeur met een mixer tot een smeuïge, klontvrije massa.

Gips aanbrengen

Breng een laag gips aan. Dit wordt berapen genoemd. Neem daarvoor wat gips op het spaarbord en breng het op de muur aan met de pleisterspaan. U beweegt daarbij de spaan van beneden naar boven. Het gips dat van de pleisterspaan af valt, vangt u op met het spaarbord.Werk in banen van links naar rechts als u rechtshandig bent en van rechts naar links als u linkshandig bent. Probeer niet meteen een zuiver glad resultaat te bereiken, maar breng de stuclaag snel aan.

  1. Zet de muur vlak af met de rei. U beweegt hierbij de rei van beneden naar boven over de muur om ervoor te zorgen dat de pleisterlaag mooi vlak wordt. Beweeg de rei ook van links naar rechts.
  2. Vul de gaten die er nog zijn, op met gips
  3. Rei de muur opnieuw af. Vul de gaten die er nog zijn op met gips. Herhaal het afreien totdat de muur egaal bedekt is met gips.
  4. Haal de stuc- geleiderprofielen weg indien nodig. Als u de muur nog afwerkt met bijvoorbeeld behang of tegels, kunnen de geleiderprofielen blijven zitten.
  5. Vul de vrijgekomen ruimtes op met gips en rei deze af, waarbij u de reeds afgereide laag als geleider gebruikt.

Laat het gips uitharden totdat u er net niet meer met uw vingers in kunt drukken. Strijk de muur vervolgens zonder kracht te zetten glad met een spackmes. Laat het gips nu uitharden totdat het niet meer opzij te drukken is met de vingers.

Als het gips niet meer opzij te drukken is met de vingers en enigszins mat gekleurd is, maak het dan nat met een blokkwast en schuur het door met een schuurblok. Doorschuren houdt in dat u ronddraaiende bewegingen maakt op de muur om oneffenheden en aanzetten van de rei weg te werken. Laat de muur ongeveer vijf minuten aandrogen

Afwerken van de muur

Hoe u de muur afwerkt, hangt af van het soort pleister dat u heeft gebruikt. Heeft u Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt, dan verkrijgt u het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan. Wilt u de muur extra glad stucenn, bijvoorbeeld om hem te kunnen schilderen, maak hem dan na een half uur nat en strijk hem nogmaals glad met de pleisterspaan.

Geelband werkt u af door de doorgeschuurde laag af te schuren met het schuurblok. Dit doet u met draaiende bewegingen, zodat een mooie structuur ontstaat.

Succes met het stucen!