FAQ
Op deze pagina hebben wij informatie en enkele tips beschreven die wellicht voor u van toepassing kunnen zijn. Deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid met nieuwe informatie en veel gestelde vragen.
Vraag: Waarom hoor ik verhalen dat een nieuwbouwwoning niet kan worden afgewerkt omdat alles zal gaan scheuren?
Antwoord: Dat komt omdat er niet voldoende wordt voorbereid en foutief wordt gestookt. Op alle scheurgevoelige plaatsen dient gaasband te worden aangebracht (is door ons bedrijf rond 1985 onder de aandacht van aannemers gebracht en door ons bij de particuliere sector geïntroduceerd) voor het stoken dient het volgende te worden gehanteerd: afhankelijk van het seizoen starten met verwarming “na” onze werkzaamheden met 18 graden en normaal ventileren. Vervolgens om de dag een graad verhogen en dit opvoeren tot max. 23 graden. Het is verstandig om direct na ons een paar uur te stoken op 20 graden en daarna over te gaan op wat hiervoor is vermeld. Het snelle eerste drogen is erg belangrijk. Ondergronden die lang nat blijven kunnen verkleuren met alle gevolgen van dien.
Vraag: Kan een betonplafond met V-naden worden gestukadoord of van schuurwerk voorzien?
Antwoord: Ja, dat kan wat glad pleisterwerk betreft en of de V-naden om de 1.25 of 2.50 meter liggen. Plafond V-naden die om de 1.25 meter liggen (de zgn. kanaalplaatvloeren) kunnen eigenlijk niet met schuurwerk worden afgewerkt. De kans op scheurvorming is dan circa 5%. Schuurwerk kan niet plaatselijk worden hersteld dus deze afwerking is op kanaalplaten niet aan te bevelen. Glad-pleisterwerk en dan sausen kan wel omdat dit in geval van nood makkelijk kan worden hersteld in vergelijking met schuurwerk. De breedplaat elementen kunnen wel van schuurwerk worden voorzien ook al blijft hier toch nog een risico van circa 1 a 2% op scheuren bestaan.
Vraag: Welke gipsplaten moet ik op een bestaand of nieuw plafond aanbrengen dat gestukadoord moet worden?
Antwoord: Het beste is om hier. stucplaatjes voor te gebruiken (40 x 200 cm). Deze platen moeten in het verband (als metselwerk) worden aangebracht en om de 30 cm geschroefd. Ook het regel of rachelwerk moet op circa 30 cm onderling worden aangebracht. Verder is het, ook al hoort u andere verhalen, noodzaak om alle platen zo strak mogelijk tegen elkaar aan te leggen! Er gaan nog geruchten de ronde dat er afstand tussen de platen moet zijn maar dit is pertinent niet waar. Alle naden worden door ons van gaasband voorzien en op deze wijze is de kans op scheurvorming niet groot. Mocht u nieuw regelwerk moeten aanbrengen dan kunt u het beste gebruikt hout gebruiken of niet te nieuw hout (dit i.v.m. krimpen van het hout). Goed schroeven en bevestigen is zeer belangrijk.
Vraag: Op jullie site en in de folder bij de offerte “tips voor onze klanten” staat dat het schakelmateriaal moet worden verwijderd bij de afwerking van wanden. Wat bedoelen jullie hiermee?
Antwoord: Het is de bedoeling dat u alleen het schakelmateriaal verwijderd en niet het inwendige van de schakelaar of het stopcontact. In het stopcontact zit over het algemeen 1 of 2 schroefjes die u los kunt draaien en dan kunt u de afdekplaat zo verwijderen. Het gewone schakelmateriaal kan meestal met een schroevendraaier worden opgewipt. Doe de verschillende afdekplaten in een plastic zakje en zet even met plakband de ruimte er op. U hoeft dan later niet te zoeken hoe alles in elkaar stak. De reden dat dit verwijderd moet worden heeft te maken met het eindresultaat. Als u na onze werkzaamheden de plaatjes weer monteert begrijpt u gelijk waarom we dit adviseren. Het ziet er dan allemaal veel fraaier uit!
Vraag: Mijn betaling aan De StucMeester wil ik graag via depot laten lopen aangezien dit bij ons via de hypotheek geregeld is. Kan dat?
Antwoord: Geen enkel probleem. U kunt “of” vooraf “of” na afloop van onze werkzaamheden een nota krijgen welke u dan gewoon bij de bank kan indienen voor betaling. De praktijk wijst uit dat een betaling via depot ongeveer 2 a 3 weken in beslag neemt. Als u zorgt voor op tijd afgeven bij de bank is dit geen enkel probleem.
Vraag: Er staan geen m2 vermeld op de offerte. Waarom eigenlijk niet?
Antwoord: Dat doen wij nooit om discussies achteraf te vermijden. Het gebeurd steeds meer dat collega bedrijven (al dan niet expres) de m2 vermelden. Achteraf blijken het dan meer m2 te zijn waardoor de opdrachtgever dan voor extra kosten kom te staan. Bij ons zijn de prijzen vast, inclusief btw, voorrijkosten, alle arbeid en materialen. Met andere woorden, als er een fout wordt gemaakt dan is dat onze verantwoordelijkheid. U weet bij De StucMeester dus altijd vooraf waar u aan toe bent.
Vraag: Kan ik spuitwerk in een bestaande woning toepassen en geeft dat niet enorm veel rommel?
Antwoord: Door ons bedrijf wordt alles netjes afgeplakt en na afloop schoon gemaakt (m.u.v stof) . Het lijkt ons logisch de woning op te leveren op dezelfde wijze als we binnen gekomen zijn. Dus, … geen enkel probleem.
Vraag: Hoe is het mogelijk dat er verschil zit tussen een aantal offertes die ik heb aangevraagd. Soms zijn de verschillen zo groot dat het voor mij bijna niet mogelijk is een keuze te maken?
Antwoord: Allereerst zijn er steeds meer bedrijven die niet of geen voorbereidingen treffen zoals gaasband aanbrengen op scheurgevoelige plaatsen, ondergronden zoals beton niet pleisteren om geschikt te maken voor sierpleister, niet voorlijmen en direct over elke ondergrond de afwerking aanbrengen. Veel bedrijven doen zich voor als vakman maar zijn dit niet!
Vraag: Jullie zijn klaar met onze afwerking. Ik zie allemaal vlekken, dunne lagen en tekortkomingen?
Antwoord: Dat klopt. Onze afwerkingen moeten altijd eerst drogen alvorens de juiste structuur, kleur en afwerking te zien is. Het is belangrijk dat u de eerste uren goed ventileert met liefst tocht. Daarna terug gaan naar 18 a 19 graden en rustig ventileren. In de loop van circa 48 uur moeten alle vlekken wegtrekken en de juiste kleur zichtbaar worden. Onze werkzaamheden gebeuren volgens voorschrift van onze fabrikant en worden traditioneel uitgevoerd. Toch kan het best eens zijn dat er bij oudere bestaande woningen niet alles gelijkmatig kleurt of droogt. Neemt u dan gewoon contact met ons op. Wij zorgen dan (uiteraard kosteloos) dat de problemen worden opgelost.
Vraag: Welke volgorde moet ik hanteren voor de afwerking van mijn woning?
Antwoord: Dit is een lastige vraag. Bij stukadoorswerk van wanden en plafonds welke daarna door ons gesaust moeten worden is bij een stenen vloerafwerking de volgende volgorde de meest ideale: Als eerste het stucwerk laten uitvoeren, daarna de vloer erin (alleen dus stenen vloeren alle andere vloersoorten NA ons), keuken plaatsen en daarna kan het sauswerk worden uitgevoerd. Bij afwerkingen zoals Spachtelputz, of een willekeurig soort spuitwerk moet ook altijd (alleen dus bij stenen vloeren) eerst de vloer erin. Dit i.v.m spatten door het inwassen van de voegen e.d. Vloerbedekking en alle soorten houten vloeren altijd NA onze werkzaamheden laten aanbrengen!