nieuwbouw stucen

Gefeliciteerd met uw nieuwbouwwoning of bent u een toekomstige koper die zich alvast wil inlezen in de mogelijkheden voor de afwerking van wanden en plafonds. Zoals vele waarschijnlijk weten worden woningen doorgaans behang klaar door het bouwbedrijf opgeleverd. Dit houdt in dat deze nog moeten worden voorzien van een strakke of decoratieve afwerking. Omdat er veel verhalen de ronde gaan over het wel of niet aanbrengen van stucwerk, hebben wij vanuit onze kennis en ervaring deze pagina gemaakt.

Na het lezen van dit artikel bent u volledig op de hoogte van de voor- en nadelen van verschillende soorten afwerkingen, kosten en kunt u een beslissing nemen die bij u past.

Tip: lees dit artikel volledig en aandachtig door.

Inhoud van de pagina

Een stukje algemene informatie over stucwerk.

Voordat we verdergaan met het aanbevelen en toelichten van stucwerk in een nieuwbouwwoning vertellen wij u graag wat meer over de eigenschappen van gipsmortel. Zo begrijpt u beter waarom wij tot bepaalde conclusies komen.

< Kop foto van stucwerk >

Wat is stucwerk?

Glad stucwerk in nieuwbouwwoningen is een dunne laag, doorgaans 0 tot 5mm, gipsmortel wat uit verschillende mineralen is opgebouwd en zeer strak zonder naden kan worden afgewerkt. Gips is een natuurlijk product en dus milieuvriendelijk.

Naast de milieuvriendelijke eigenschappen van gips is het bij de juiste laagdikte ook brandvertragend en vochtregulerend. Het is dus een uitstekend product om toe te passen in nagenoeg alle ruimtes binnenshuis.

Gyproc Unique WRVoor badkamers en vochtige ruimtes volstaat Gyproc Unique WR tot de betere gips gebonden stuc oplossingen.

Echter dient het materiaal een minimale laagdikte van 10mm te bevatten om goed te functioneren en sterk genoeg te zijn om tegels aan te verlijmen.

Stuc-/pleisterwerk dient altijd als basis laag voor een verdere afwerking. U kunt hierbij denken aan muurverf, behang of andere decoratieve sierpleisters.

Eigenschappen van gips:

 • Brandvertragend
 • Milieuvriendelijk
 • Vochtregulerend
 • Geluid reducerend
 • Super strakke afwerking mogelijk!

Gips is niet alleen een lichaamseigen materiaal, het is ook een 100% natuurproduct. Het zit op bepaalde plekken in de aarde. Fabrieken, zoals die in Iphofen Duitsland, liggen aan gipsgroeves. Afhankelijk van de diepte halen ze het gips naar boven via mijnen of via bovengrondse afgravingen. Hierbij is het beleid van Knauf: wat we halen uit de natuur, moeten we ook weer teruggeven aan de natuur.

Gipsgroeves die niet meer worden gebruikt, worden als nieuw natuurgebied ingericht. Daarbij wordt samengewerkt met universiteiten, om een meer diverse aanwas van flora en fauna te bewerkstelligen dan vóór de gipswinning het geval was. Dit levert prachtige nieuwe natuurgebieden op.

Gips is een mineraal en onbrandbaar bouwmateriaal (Euroklasse A1 conform NEN-EN 13501-1). Bij brand wordt het vuur niet gevoed door brandbare materialen, of technisch gezegd: gips draagt niet bij aan de vuurbelasting van een gebouw.

Bron: Knauf.nl

Nu we weten wat gips is, waarvoor het wordt toegepast en welke eigenschappen het heeft willen we graag ingaan op de geruchten die de ronde gaan m.b.t. het werken van nieuwbouwwoningen en het ontstaan van scheuren in de muren en plafonds.

< Kop foto nieuwbouw project >

Nieuwbouwwoning stucen of toch behangen?

Wij zullen u hier het juiste antwoord met uitgebreide toelichten op geven.

Mijn woning werkt nog 5 jaar?
Een nieuwbouwwoning gaat na oplevering nog een aantal jaar werken. Hiermee bedoelen we dat de woning zijn plek op de fundering gaat zoeken. Dit houdt concreet in dat de woning, mogelijk, iets kan verzakken. En dan hebben we het doorgaans niet over centimeters of millimeters maar tiende millimeters op de fundering.

Voorbeeld: Stel uw woning verzakt linksvoor één tiende millimeter op de fundering. Dit “kan” resulteren in een scheur op de tweede verdieping van drie tiende millimeter of meer. De welbekende “haarscheur”.

Vocht in de woning?
Het zetten van de woning is niet het enige of het echte probleem wat zich kan voordoen bij uw woning. Vocht speelt eigenlijk een veel grotere rol bij het ontstaan van scheuren op gevoelige plekken van de constructie.

< foto vochtig beton bouw project >

Gevoelige plekken in de constructie zijn aansluitingen van Gybo wanden (ook wel de binnenwanden genoemd) die aansluiten op betonnen constructiewanden of aansluitingen van kanaalplaten (plafonds).

Doordat er tijdens de bouw van woningen vaak regen valt en constructies veelal uit beton of cementgebonden materialen wordt opgebouwd zal er veel vocht in de constructie zitten en blijven omdat ramen, deuren en kozijnen pas in een later stadium van de bouw worden geplaatst.

Dit heeft als gevolg dat er een zeer hoog vochtgehalte in de gehele woning aanwezig is.

Stook niet te snel!
Wij raden u hierdoor aan de woning nooit te snel met uw Cv-installatie op te stoken. Laat dit rustig verlopen en stook uw woning met maximaal één graad per twee dagen op. Doet u dit niet dan zal het vocht te snel uit de constructie verdampen waardoor er flinke spanningen kunnen ontstaan met scheurvorming als gevolg.

Nieuwbouwwoning stucen? Hier het antwoord.

Na voorgaande informatie vraagt u zich waarschijnlijk af of u uw woning van stucwerk kan voorzien? Uiteraard, sterker nog wij bevelen het aan!

Na 10+ jaar ervaring met nieuwbouwwoningen stucen maken wij zelden mee dat er scheurvorming plaatsvindt als de juiste stappen worden genomen.

Daarnaast is het van belang dat u een stukadoor kiest die weet wat hij doet en u kan toelichten waarom hij bepaalde stappen onderneemt op zwakke plekken en welke materialen hij daarvoor inzet. **

< foto’s met kwalitatieve werkwijze >

Waarom wij glad stucwerk aanbevelen is eigenlijk heel simpel.

 • Het is de basis laag voor een verdere afwerking.
 • Glad stucwerk is de enige afwerking die altijd onzichtbaar kan worden hersteld indien er toch ergens een scheur of beschadiging optreedt.
 • Scheurvorming komt bijna niet voor.
 • Relatief goedkoop.
 • Super strak eindresultaat zonder naden.
 • Het is brandvertragend en vochtregulerend.
 • Goed voor mens en natuur.

** Wij komen altijd vrijblijvend langs met een brochure waarin wij alles stap voor stap toelichten en u adviseren waar nodig.

Stucwerk afwerken met latex spuiten

Latex spuiten in kleur < foto loslatend behang in de hoeken >

Nieuwbouw stucen of behangen

Zoals u uit bovenstaande tekst heeft kunnen opmaken bevelen wij glad stucwerk ten alle tijden aan, maar omdat wij vaak de vraag krijgen waarom wij géén Renovlies aanbrengen willen wij deze vraag graag even toelichten.

Punt één wij zijn een stukadoorsbedrijf en doen waar we goed in zijn en houden van super strakke wanden en plafond.

Punt twee Renovlies wordt door middel van banen op de wand aangebracht en dit zal altijd zichtbaar blijven in de zin van verticale lijnen op de wand. Sommige bedrijven zeggen dit dicht te smeren, maar uit onze ervaring en die van collega-bedrijven is dit bijna onmogelijk uit te voeren.

Om dit niet zomaar als tekst op te schijven hebben we hier een link geplaatst van een collega-bedrijf die beide werkzaamheden uitvoert maar toch stucwerk aanbeveelt.

 • http://stukadoorkrens.nl/onze-diensten/nieuwbouwwoning

Als u via google zoekt vindt u al snel een scala aan bedrijven die zowel stucwerk als Renovlies leveren en toch stucwerk voor een nieuwbouwwoning aanbevelen. Puur voor de kwaliteit van de afwerking.

< Foto’s slechte geleverd behang >

V naden stucen

V-naden plafond nieuwbouwwoning

De v-naden in het plafond van een woning vinden weinig mensen mooi en zien deze graag weg gewerkt worden. Dit doen wij dan ook dagelijks. Door de naden te vullen met een krimpvrije specie en te voorzien van extra sterk wapeningsgaas worden deze volledig mee gestuct met de rest van het plafond.

Ook hier geld weer dat de materiaalkeuze erg belangrijk is!

Sierpleister of stucen?

soorten sierpleister

Uiteraard is dit geheel persoonlijk in wat u mooi vindt, maar gaat u op safe, dan kiest u voor glad stucwerk! Alle andere vormen van wandafwerking zoals sierpleister (spachtelputz), spackspuiten zijn afwerkingen met structuur. Het herstellen hiervan is onmogelijk en zal altijd zichtbaar blijven of moet geheel opnieuw worden aangebracht.

Conclusie

Kies voor stucwerk in plaats van Renovliesbehang. Waarom? Omdat bij eventuele scheurvorming stucwerk altijd te repareren valt en dit is bij Renovliesbehang zeker niet het geval!